2012. május 15., kedd

Rododendronvirágzás Kámban

Május 6-án a Jeli arborétumban tettünk látogatást, mivel most nyílnak a kert nevezetességei, a rododendronok. Szerencsénk volt, mivel az előző heti nagy melegtől az összes bokor kivirágzott, így az egész arborétum szivárványszínben pompázott. Nagyon érdekes volt, hogy hány különböző faja van ennek a cserjének, sok-sok színű, méretű, formájú és illatú virágok díszelegtek nekünk.


A rododendronokon kívül még az örökzöld-gyűjteménye jelentős a kertnek, a Föld összes kontinensére jellemző fákat találhatjuk itt meg tematizálva.
Nagyon szép sétát tettünk a kellemes tavaszi időben, és természetesen nem hagyhattuk itt a GCJELI ládát sem.





Az arborétumból hazafele jövet tettünk egy kis kitérőt Egervölgybe is, ahol a kilencvenes években zajlott Graffiti fesztiválnak állít emléket a GCGRA nevű geoláda. A kezdeményezés lényege az volt, hogy egy idetelepült osztrák művész felajánlotta a falu lakosainak, hogy ingyen tatarozza málló vakolatú házaikat, ha ők megengedik, hogy különböző művészek fessék ki azok homlokzatát. Az ötletet tett követte, majd az érdeklődők hada, rövid időre felkapott falu lett Egervölgy, sok volt a látogató, és számos házat osztrákok vettek meg. Mára ez a felhajtás lecsengett, a falfestések is megkoptak, már csak egyet-kettőt találtunk meg belőlük.
Számomra sokkal érdekesebb, és szomorúbb látványt nyújtott a falu pusztulása. A geoláda a falu szélén volt elrejtve, egy kis horhos elején. Ide fut ki az utolsó utca, és bizony itt az utolsó három-négy ház már lakatlan, omladozik. A legtöbb teljesen berendezve, bezárva várja az enyészetet, az ablakon bekukucskálva láthattuk a konyhakredencen hagyott kávéfőzőt, a falon máig lógó tipikus falvédőt, a kamra polcain a befőttesüvegeket. Elkeserítő látvány... Vajon ez is osztrákoké volt, egyik nap elutaztak, és nem jöttek többet vissza, vagy helyiek lakták, és szépen csendben kihaltak belőle, örökös pedig nem volt, vagy nem érdekelte? Elgondolkodtató volt nagyon, alapjában véve jó, hogy elvetődtünk ide, és láthattuk.


A fényképeket tesóm készítette.
További képek itt és itt.

1 megjegyzés:

  1. A Jeli arborétumban jártunk már kétszer is, először június elején, a következő évben május elején. Már sok szép képet láttam róla, ezért mindkét alkalommal azt éreztem, hogy itt sokkal több virágnak kellene lennie. Látom, Ti elcsíptétek. :)
    Egervölgyben még nem voltam, de megjegyzem magamnak, ha a környéken járunk megnézzük.

    VálaszTörlés