2012. június 2., szombat

Túra a domoszlói Tarjánka-szurdokban

Dátum: 2012. 05. 27.
Táv: 12,9 km
Mozgási idő: 3 h 40 s
Mozgási átlagsebesség: 3,4 km
Teljes szintemelkedés: 622 m
Nehézségi fok: ***

Útvonal:
Tarjánka-szurdok - Alsótarjánkai erdészház - Süket-völgy - Cseres-tető - Kis-Szár-hegy - Kolibiszka - Kunyhós-völgy (köves út) - Závoza-völgy - Dolina-tisztás - Petőfi út - Dankó Pista út - szőlők - Táncsics út - Gárdonyi út


Második napi túránk szüleimmel a Tarjánka-szurdokba vezetett. Apukám egy 1980. augusztusi-i Turista Magazinban az alábbi cikket olvasta:


Azóta szeretett volna eljutni ide. Mikor először jöttem Viktorékhoz, már akkor mesélte a történetet, így én is még nagyobb lelkesedéssel jártam végig a szurdokot. Azóta már többször is volt alkalmam erre járni, láttam sok vízzel, kevés vízzel, télen befagyva, nyáron és ősszel is. De mindig szívesen jövök vissza, hisz ez egy gyönyörű természeti kincs. Így nagyon örültem, hogy most a családomat is elhozhattam ide.

Most a nagy szárazság miatt nem sok víz volt a patakban, így különösebb gondok nélkül végig tudtunk menni a medrében. Illetve tavaly egy két helyen könnyítésül kapaszkodókat helyeztek el a völgyben, a legnehezebb résznél, a vízesésnél pedig egy létra segíti a sziklára való feljutást, ami korábban azért ügyességet és erőt igényelt. (Szerintem az volt a legjobb része).



A túra teljes leírását Viktor a Kedves néni blogjára töltötte fel. Itt pedig megmutatok pár téli képet is:






4 megjegyzés:

  1. E téli képek hatására látogattunk el mi is a szurdokba farkasordító hidegben, és csodálatos látványban volt részünk. :)

    VálaszTörlés
  2. Majd szólok, ha Viktor megírta a mostani élménybeszámolót, oda majd friss képeket rakunk. Ilyenkor is érdemes jönni.

    VálaszTörlés
  3. Köszi! Tervbe van véve, és láttam,azt hiszem apa képeinél, hogy azóta egy létrás könnyítés is történt, bár mi akkor télen addig a pontig már nem jutottunk el.

    VálaszTörlés
  4. Igen, a legnehezebb résznél, a vízesésnél, ahol eddig kellett egy kis sziklamászás, ott most már létra van. De szerencsére nem vitték túlzásba a kiépítést, és még elég vadregényes maradt.

    VálaszTörlés