2012. május 30., szerda

Kontra Mátra-bérc - 3.rész - Második nap

Mátrai kalandozásunk első napja látványosra, és egy kicsit izgulósra is sikeredett, így történhetett, hogy a második szakaszt nem rögtön másnap, hanem egynapos csúszással tettük meg. Történt pedig mindez az Úr 2012. esztendeje április havának 30. napján. Lássuk mik is történtek!

2012. május 22., kedd

XXIV. Geocaching Fesztivál és Verseny

Dátum: 2012. 05. 19.
Táv: 18,5 km
Mozgási idő: 4 h 17 s
Mozgási átlagsebesség: 4,3 km/h
Teljes szintemelkedés: 622 m
Nehézségi fok: ***

Útvonal:
Bükkszentkereszt Ifjúsági tábor - Lófő-tisztás - Bodzás-rét - Ménes-lápa - Hollóstető- Kis-dél - egykori sípálya - Bükkszentkereszt Ifjúsági tábor

Szombaton a XXIV. Geocaching Fesztivál és Versenyen vettünk részt (GC24fv) Bükkszentkereszten. Nagyon megörültünk, mikor meghallottuk, hogy itt lesz a verseny, mivel Viktoréktól nincs túl messze, így könnyen eljuthattunk a helyszínre, valamint a Bükk gyönyörű, mindig jó ott túrázni.


2012. május 15., kedd

No Motor Rally 2012


Dátum: 2012.05.12.
Táv: 18 km
Mozgási idő: 4 h
Mozgási átlagsebesség: 4,3 km/h
Teljes szintemelkedés: 612 m
Nehézségi fok: ***

Útvonal:
Csesznek - Károlyháza - Gézaháza - Csesznek

Szüleimmel harmadszor vettünk részt a No Motor Rally nevű teljesítménytúrán, de idén végre Viktor is csatlakozni tudott hozzánk. Igazából nem is egy szabályos, komoly teljesítménytúra ez, hanem ahogy a honlapjukon olvasható: játékos, pecsétgyűjtős természetjárás. Nincs szintidő, akár két nap alatt is teljesíthető egy-egy táv, nem verseny, csak egy kezdeményezés, hogy a természetet szerető emberek kimozduljanak, és egy vagy két szép napot töltsenek a Bakonyban. Több távon lehet indulni: 15 km-es családos, 25, 40 vagy 70 km-es sportos kategóriában, nemcsak gyalog, hanem akár biciklivel vagy lóháton is. Az útirány is szabadon választható, és mivel két napos a rendezvény, így két részre osztva is teljesíthető a választott táv, ami közben pecséteket kell gyűjteni. A központ Cseszneken található, de lehet nevezni Vinyén, Károlyházán vagy Bakonybélben is.


Kontra Mátra-bérc - 2. rész - Első nap

Nekivágtunk. Féltem tőle először, de megnyugtattam magam: menni fog. Nincs mese, meg kell csinálni, ha törik, ha szakad. Az a cél lebegett a szemem előtt, hogy milyen szép tájakon is fogunk járni, másrészt elmondhatom magamról, hogy leküzdöttem a Mátrát. Ugyan három nap alatt, de azért számomra az is teljesítmény.

Kontra Mátra-bérc - 1. rész - Előkészületek

Akik ismernek, tudják, hogy pár éve magával ragadott a geocaching nevű játék, mint ahogy páromat, Julit is. Azóta minden kirándulásunkat valamely tájegységben az ott található geoládák mentén végezzük, így rendszerint olyan helyszínekre is eljutunk, ahová bizonyára „magunktól” sosem jutnánk el. Természetesen a leglátogatottabb nevezetességek mellett is mindig található egy doboz.

Az idei tavaszi túránkat Aggtelek környékére terveztük volna, de külső körülmények miatt ez mégsem jött össze. Juli félig viccesen kitalálta, hogy keressük meg Magyarország egyik legdurvább geoládáját, a Kontra Mátra-bérc ládát. Én ezt tényleg félig viccesnek gondoltam, de kiderült, hogy ő inkább félig komolyan. Először nem is hittem a fülemnek, de végül bebizonyosodott, hogy valóban erre a hosszú, kemény túrára próbál rávenni. Nem egészen egy napi gondolkodás után eljutottam odáig, hogy már alig várom az indulást, és a fejemben elkezdtem tervezgetni a részleteket.

Rododendronvirágzás Kámban

Május 6-án a Jeli arborétumban tettünk látogatást, mivel most nyílnak a kert nevezetességei, a rododendronok. Szerencsénk volt, mivel az előző heti nagy melegtől az összes bokor kivirágzott, így az egész arborétum szivárványszínben pompázott. Nagyon érdekes volt, hogy hány különböző faja van ennek a cserjének, sok-sok színű, méretű, formájú és illatú virágok díszelegtek nekünk.


Kontra Mátra-bérc két felvonásban

A legtöbb túrázónak, sőt, teljesítménytúrázónak ismert a Mátrabérc túra, amely Siroktól a Mátra gerincén teljesen végigjárja a hegységet egészen Szurdokpüspökiig, mindezt egy nap alatt. A geocaching játékban létezik egy láda, amely ugyanezt a túrát viszi végig fordított irányban, ez a Kontra Mátra-bérc láda. A május elsejei hosszú hétvégén nagy fába vágtuk a fejszénket, és eldöntöttük hogy (bár több nap alatt) végigjárjuk a túrát és begyűjtjük a láda minden pontját. A túráról és annak előkészületeiről Kedves néni túrablogjában olvashattok, itt most csak röviden ismertetjük az általunk bejárt szakaszokat. (Meg kell jegyezni, hogy a teljes bejárás még folyamatban van, hiszen az utolsó szakaszt a Nagy-Szár-hegytől Sirokig még nem tettük meg.)

2012. május 14., hétfő

Benedek István, a példakép

A túrázás, a természet szeretetét otthonról hoztam, mióta járni tudok, családommal sok időt töltünk a hegyekben, erdőkben. Nem kellenek nagy magasságok, a Sokorói-dombságban is jól érezzük magunkat, de természetesen végigbarangoltuk már az ország kisebb-nagyobb hegységeit is, sőt az osztrák Alpok egyes részeire is eljutottunk.

Indulásképpen

Párommal, Viktorral és a családommal sokat járjuk a természetet, mikor eljön a jó idő, igyekszünk minél többet a szabadban lenni. Kirándulásainkat pár éve már a geochaching nevű játékkal is színesítjük. Mivel Viktorék a Mátraalján laknak, mi pedig Győrben, nem messze a Bakonytól, így nem nehéz alkalmas terepet találnunk mehetnékünk kielégítésére.

Egy nagyobb kaliberű mátrai túra alkalmával fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy élményeinket "papírra" is vethetnénk. Először csak a mátraiakat akartuk megörökíteni, és Viktorék vendégházának a honlapján kedvcsinálóként publikálni. El is kezdtük ennek a megvalósítását, de aztán továbbgondolva a dolgot úgy döntöttünk, indítunk egy önálló túrablogot is, ahol minden kirándulásunkat megörökítjük, egyrészt magunknak, emléknek, másrészt a többi kirándulni vágyó érdeklődő számára.